onsdag 9 december 2009

Passion föder passion

En artikel i Ny teknik hann före mig i hyllningskören till Maria Strömme i Skavlan i fredags. Jag kan bara hålla med skribenten. Vilken bra PR för teknik-utbildningar!

Ungdomar i allmänhet och flickor i synnerhet är svåra att locka till teknikutbildningarna. Men vad kan bättre attrahera än en professor i nanoteknik som på bästa sändningstid trotsar alla fördomar genom att för det första vara kvinna. För det andra lika passionerad, verbal och pedagogisk som kunnig på sitt område. Maria Strömme är bland annat delaktig i utvecklingen av en batteriteknik som bygger på nanostrukturen i grönalger.

En annan kvinnlig naturvetenskaplig begåvning är en av de tre nobelpristagarna i kemi, Ada Yonath för sina upptäckter om ribosomens struktur. I skrivande stund hörs Rapport i SVT2 meddela om dagens gymnasieelevers allt sämre kunskaper i naturvetenskapliga ämnen. ABC rapporterade precis innan om Rinkeby skolas uppskattade initiativ att bjuda in Venkatraman Ramakrishnan, också nobelpristagare i kemi.

Kanske man kunde samla ett team av naturvetenskapliga förebilder som delar upp Sveriges skolor mellan sig för en inspirations- och värvningsturné?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar