måndag 26 april 2010

Naturens underhållare 1

Det är morgon och fåglarna kommunicerar som aldrig förr. Deras sång strömmar som en symfoni genom luften. Ett par koltrastar bjuder på flyguppvisning mellan buskarna och en flock fiskmåsar väsnas som de bara brukar göra när en havsörn är på inflygning.

Blåmesar, talgoxar och svartvita flugsnappare går på visning. Det gäller att få bästa läget med lagom sol, lagom skugga och närhet till livsmedelsutbudet. Men en av holkarna har renoveringsbehov. Låset har brutits upp och ryckts bort så att hela framväggen riskerar att ramla av. Det är den stiliga, men nyfikna och rejält ohyfsade skatan som har bättrat på statistiken för arbetstillfällen igen. Hammare och spik säkrar boendet, men omöjliggör hushållsnära tjänster. Städningen får hyresgästen hädanefter sköta själv. Å andra sidan är den här holken tomtens enda sekelskifte med stuck.

En sista snödriva dröjer sig kvar i norrläge. Gräset tittar fram som en rufsig heltäckningsmatta under krattan och fjolårets torra löv. Med lite tur hörs kattugglornas jamande när det mörknar. Det är vår.

2 kommentarer:

  1. helt underbar berättelse, det är dags för vårskrik!!

    SvaraRadera
  2. Jaa - och ni är välkomna ut och skrika med oss när ni vill :-)

    SvaraRadera