måndag 3 maj 2010

En möjlighet för dagligvaruhandeln

På sommaren vistas många svenskar i båt, husvagn, fritidshus, tält, vandrarstugor och under bar himmel. Vi tycker att det är härligt att på olika sätt njuta av naturen.

Långt borta från avloppssystem och reningsverk - på Östersjön, i Sarek, på Gotska Sandön - behöver vi fortfarande tvätta oss och håret, borsta tänderna, tvätta kläder och diska. Till detta krävs allehanda kemikalier som vi i större eller mindre utsträckning spolar ut i naturen.

Senast letade jag efter något för mig så uppenbart säljande som en falkenmärkt tvål. För den som inte är invigd i miljömärkningsfloran så betyder det att man gör ett bra miljöval. Svanen är en annan vanlig märkning men den är inte lika skonsam mot miljön som Falken.

Vad kunde butiken mitt i skärgårdskommunen erbjuda? Ett par tjog olika tvålar i fast och flytande form i miljöbesparande förpackningar. Välparfymerade, svanenmärkta refillpåsar i oändlighet.

Alla andra livsmedelsavdelningar har ett tydligt sortiment av ekologiskt och KRAV-märkt. Men dagligvaruavdelningen är ungefär lika grön som Rålambshovsparken under en Vattenfestival.

Sommaren borde innebära enorma försäljningsmöjligheter för miljömärkta tvålar och andra livsnödvändiga produkter. Några exempel på bra miljöval som jag själv använder på semestern är Grummes oparfymerade diskmedel Vind, tvättmedlet Y3 samt oparfymerad tvål och Schampo av märket Charm. Alla falkenmärkta.

Nu vet ju alla entreprenörer att det inte räcker med att ställa ut produkterna i hyllan och tro att resten ska sköta sig själv. Nä. En tydlig kommunikationskampanj i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen - från alla relevanta mediakanaler hela vägen ut till butikshyllan är vad som krävs.

Skynda er innan alla svenskar har handlat klart inför semestern!

3 kommentarer:

 1. Bra där!ett budskap att sprida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märket Charm, verkar ha försvunnit. Tyvärr. Vet du något annat bra och prisvärt märke, som är lätt att finna i daglighandeln, till bra pris?

   Radera
  2. Hej Mahlin L - vad roligt att du också letar efter vettig tvål! Jag har dessvärre också haft svårt att hitta någon när Charm försvann. Valet landade tull slut på "Såklart". Jag tror det var på Hemköp. Hittade en länk http://www.enlagomdosgront.se/2011/03/10/garant-saklart-ny-bra-lagprisserie-med-miljoprofil/. Hoppas att det kan vara till någon hjälp. /Anna

   Radera