måndag 17 maj 2010

Välja fritidshus

Svenska Dagbladet tipsar om saker att tänka på när man köper fritidshus. Till exempel avstånd och kommunikationer. Lägger man stor vikt vid både hög standard och närhet så kan det bli dyrt.

Är man beredd att lägga ner lite arbete på ett renoveringsobjekt med kallt vatten så kan man hitta hus nära Stockholm till rimligare priser. Att duscha utomhus är en ren njutning för en stadsbo i ett sommarhus - så glöm kakel och värmeslingor. Installera varmvattenberedare och koppla en blandare till trädgårdsslangen är ingen stor investering. Att slå ut och lägga till väggar, bygga utomhusduschkabin, skrapa och måla fönster och andra grundläggande snickeriarbeten kan man vem som helst som kan slå in en spik. Manualer finns till det mesta.

Sedan kan man med fördel leja ut elinstallationer och tyngre arbeten i anslutning till det.

Mina tips till fritidshusköparen:
* Gör en grundlig besiktning av huset - tak och grund är centralt.
* Plinthus är enkla och trygga konstruktioner som är lätta att besiktiga.
* Kontrollera att vattnet är drickbart, speciellt om huset har egen brunn.
* Kontrollera tomtgränser och bygglov.
* Låt dig inte skrämmas av en sliten fasad och fula färger på tapeterna. Innerväggar går att slå ut och lägga till. Renovera är roligt, bara man inte får för mycket av det.
* Tänk praktiskt - vad ska jag ha huset till, hur ofta vill jag åka dit, hur mycket vill jag jobba, på huset och i trädgården och gör en prioriteringslista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar