söndag 15 november 2009

Kontrasten gör upplevelsen starkare


Så skrev en kompis när hon kom tillbaka till stan efter ett skärgårdsbesök. Att åka till Vällingby Centrum är också en upplevelse, upptäckte jag i helgen. Det är inte bara en skön utflykt från trängseln i stan. Här kan man både shoppa loss och kultivera sig. Den gamla ABC-staden har bevarat mycket av sin ursprungliga 50-talsarkitektur, i kontrast till exempelvis ultramoderna modevaruhuset Kfem, signerat Gert Wingårdh. Det bataljonsklingande namnet står i lockande motsats till den parfymaskinspirerade byggnaden med butiksnamnen i ljusskrift i det rödlackiga taket.

I provrummen på Kfem kan man blogga och vinna veckans stil. Vi som följde med mamma till Bredenbergs när vi var små kan göra det nu också. Dock inte i modevaruhuset, utan längs ett av butiksstråken som också gör Vällingby Centrum.

En runda i Vällingby avslutas med fördel på anrika biograf Fontänen, i originalsalongen eller någon av de 4-5 salonger som har tillkommit. Annat man inte får missa innan man lämnar denna lilla förortsmetropol är korvkioskens underbara takskägg och arkitekturen i Vällingehus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar