måndag 30 november 2009

Spaniens svar på Yvonne Lombard?

Men rolig var den i alla fall.

Granatäpplen och två tips

Jag köpte ett granatäpple på Klippet häromdagen. Eller rättare sagt "två för femton". Jag hade egentligen ingen aning om vad jag skulle göra med den stiliga frukten utan tyckte mest att den skulle se snygg ut på fruktfatet. Det finns så klart massor man kan göra med granatäpple. Som till exempel att blanda ner kärnorna i en sallad eller pressa ut den söta, röda juicen.

Vad jag egentligen vill komma till är att det ofta blir så här när jag kommer till frukt- och grönsaksavdelningen. Inspirationen väller över mig där jag står i all doftande färgprakt och jag är hur nyfiken och köpbenägen som helst. Men jag saknar en sak, förutom själva uppenbarelsen av alla frukter och grönsaker: En presentation. Några korta förslag på vad jag kan göra med dem. På en liten skylt i all enkelhet. Eller ännu hellre en terminal där jag skriver in ett ord och vips får fram ett antal recept.

Visst skulle jag kunna använda internet i mobilen eller ta reda på vad jag ska ha när jag sitter framför datorn. Men min personliga övertygelse är att det finns en marknad för på-platsmarknadsföring i ord och recept.

Mer information om granatäpple finns här. Bild från Bluberry lifestyle.

Över till de två tipsen:
* Salvador Dali på Moderna Muséet . Missa inte den roliga "gissa vem jag är-videon".
* Stina Wirséns utställning på Hornsgatspuckeln. Rolig, rörande, underfundig.

onsdag 25 november 2009

I önskelistornas tid

Nu startar säsongen för önskelistor och MQ med flera klädkedjor har byggt speciella kampanjsajter där man kan sätta ihop sin egen önskelista och sprida till vänner och bekanta via sociala medier. Kreativ och kul idé.

Just idag får det mig att tänka på andra, lite mer komplicerade, saker som jag önskar mig. Tänk om man kunde sätta upp en liknande önskelista för politiska beslut och samhällsnyttiga investeringar?

Då skulle jag önska mig en oberoende och intelligent granskning av all grisuppfödning och ett system som uppfyller kriterierna för långsiktig hållbarhet. Jag skulle önska mig att Saab hittar en finansiär och en ny, spännande profil som världens vassaste tillverkare av elbilar - med Vattenfall som en partner med samma långsiktigt strategiska handlingsplan. Så till sist att barn i tredje världen ska slippa ta konsekvenserna, dvs. leka i resterna av, västvärldens miljöfarliga avfall, med hjälp av hållbara avtal, planer och processer.

Sist men inte minst på önskelistan så vill jag jobba med att kommunicera alla de här goda idéerna och investeringarna. Via alla fantastiska möjligheter som sociala medier, webb-tv, egna, köpta och icke köpta kanaler ger idag.

måndag 23 november 2009

Mjuka värden på Hemtex

Läste att Hemtex nya VD Erik Gumabon har inlett sitt arbete genom att praktisera i kedjans butiker och varulager. Detta för att komma in i verksamheten och kunna fråga medarbetarna direkt vad de tycker fungerar bra och vilka förbättringsmöjligheter de tycker att det finns. Och för att genom direktkontakten minimera risken för feltolkningar.

Vilken bra grund för kommunikation, praktisk och genial i sin enkelhet! När dialogen väl är inledd är det bara att bygga vidare med de formella kanalerna vd-brev, intranät, tidning och -viktigast av alla - företagets mellanchefer. Men också följa upp med regelbundna besök och möten, t ex frukost.
Ovan: Mjuka julklappstips från Hemtex.
Nedan: Hemtex pressvisning inför våren 2010, i ett K-märkt hus.

hemtex.se

我的名字是安娜

"Jag heter Anna", står det på kinesiska i rubriken till det här inlägget. Det uttalas "wǒ de míng zì shì ān nuó".

I Googles nya översättningsverktyg kan man lära sig skriva och tala massor av språk. Förutsatt att man förstår sig på den fonetiska skriften, förstås. Något för alla som vill imponera på affärsresan till Kina, som jag skrev om i förra blogginlägget. Alla översättningar till engelska förses med en liten klickbar högtalarsymbol som gör att frasen blir uppläst. Otroligt kul, hoppas att Google förser alla språk med samma ljudservice.

fredag 20 november 2009

Att hantera kulturkrockar

Att kommunicera med kulturer som krockar med den egna är en utmaning som ger upphov till många intressanta berättelser. Som till exempel när svenskar gör affärer i Kina - "Lutherskt-driven-rakt-på-sak-kultur möter asiatisk-var-sak-har-sin-tid-artighet".

Den förenande slutsatsen: Var påläst, prata mottagarens språk (om kinesiska bör man i alla fall lära sig några fraser), lyssna in och anpassa dig. Och den utmaningen behöver man ju inte ens åka utomlands för. Själv mötte jag den i söndags när familjen var på IKEA. Vi var varken tillräckligt pålästa (vi fick inte med oss alla mått) eller helt överens. Tur att de har öppet köp.

En krock som har uppstått i grisinfluensans spår är hur vi ska hantera vår handskakningstradition. Är en ny under uppsegling månne...?

onsdag 18 november 2009

Stockholm-Malmö t o r, tack!

På tal om Studio Total - nu ska Malmö Opera börja sälja biljetter i utvalda korvkiosker i Malmö! Det gillar jag. Själv brukar jag ha lite tråkigt när jag står och väntar på min 90g. Då skulle jag gärna stå och läsa lite om en operaföreställning och kanske passa på att köpa biljetter. Och varför inte just till Malmö Opera? Nu när tågmarknaden har avreglerats så kör franska Veolia Transport sträckan Stockholm-Malmö för 299 kronor.

Bra, Studio Total. Hallå, Malmö Opera - jag vill köpa biljett! Vad sägs om korvmojjen på Fridhemsplan, Stockholm? Och kanske på Stockholms Central?

tisdag 17 november 2009

Kan PR bli för bra?

Sillbodal
Cirkel

Allium

Bombay

När jag tittade på Kobra (ett av mina favoritprogram) ikväll kom jag att tänka på Lena Hautoniemi, konstnärinnan från Årjäng som målar tapeter till inredarna i New York och Los Angeles. Sitt konstnärskap utövar hon hemma i huset i Småland. Genom att marknadsföra sig via hemsida, Facebook, Twitter och blogg har hon lyckats slå igenom internationellt. Några av Stockholms hetare restauranger sätter också Lenas tapeter på sina väggar.

I kvällens Kobra om konst och reklam intervjuades PR-kreatörerna bakom Studio Total, som har uppmärksammats för sina nytänkande och smått kontroversiella kampanjer. Som konst betraktade är de onekligen kreativa. Men efter att ha läst om den annorlunda PR-byrån i DN i våras och nu sett dem i Kobra blir jag alltmer nyfiken på resultatet. Hur gick det för kunden? Nådde Arvika-festivalen ut till sina målgrupper genom de skruvade platsannonserna? Lyckades den fejkade bloggaren locka publik till Malmö Opera? Är kunden top of mind i huvudet på konsumenten - eller snarare en kreativ kampanj och snackis i media?

söndag 15 november 2009

Kontrasten gör upplevelsen starkare


Så skrev en kompis när hon kom tillbaka till stan efter ett skärgårdsbesök. Att åka till Vällingby Centrum är också en upplevelse, upptäckte jag i helgen. Det är inte bara en skön utflykt från trängseln i stan. Här kan man både shoppa loss och kultivera sig. Den gamla ABC-staden har bevarat mycket av sin ursprungliga 50-talsarkitektur, i kontrast till exempelvis ultramoderna modevaruhuset Kfem, signerat Gert Wingårdh. Det bataljonsklingande namnet står i lockande motsats till den parfymaskinspirerade byggnaden med butiksnamnen i ljusskrift i det rödlackiga taket.

I provrummen på Kfem kan man blogga och vinna veckans stil. Vi som följde med mamma till Bredenbergs när vi var små kan göra det nu också. Dock inte i modevaruhuset, utan längs ett av butiksstråken som också gör Vällingby Centrum.

En runda i Vällingby avslutas med fördel på anrika biograf Fontänen, i originalsalongen eller någon av de 4-5 salonger som har tillkommit. Annat man inte får missa innan man lämnar denna lilla förortsmetropol är korvkioskens underbara takskägg och arkitekturen i Vällingehus.

onsdag 11 november 2009

Min virala marknadsföring

Jag tänkte skryta lite. Min virala marknadsföring har börjat ge utdelning! Dels i spontana, positiva kommentarer från målgruppen, dels i form av att en Facebook-kontakt tillika tidigare kollega har länkat till två av mina blogginlägg på sin Twitter. På det sättet får inte bara min blogg en liten puff. En annan tidigare kollega till mig får mer uppmärksamhet för sin skiva. Och kanske sälja mer av den. Tack Martin!

Som viral marknadsförare av mig själv skulle jag vilja säga att jag är konsekvent. Genom att lägga in Twitter i Facebook, skriva allt jag vill säga i min blogg och bara där, länka till bloggen på Twitter och därmed också på Facebook samt lägga in samma foto av mig själv på alla ställen så skapar jag igenkänning och sökbarhet. Eller tjatig upprepning beroende lite på hur man ser det. "Åh nej, nu sitter HON där och flinar igen". Eller kanske "Jaa, där är hon ju..." Eftersom jag är ett ganska okänt varumärke så tänkte jag att den metoden kan vara bra att börja med, utmattningsmetoden.

Framgångsrik viral marknadsföring kräver enligt experterna att man inte bara har något att komma med och en vass penna utan också bra timing. Det är något att bita i.

P.S. Tack igen för mitt blogghuvud, Britta! Och de jag glömt att nämna - återkommer.

tisdag 10 november 2009

Inkommande.com

Nu är den här - sajten där vi kan önska oss en ny uppfinning, vilken som helst! Vet man vilket företag som skulle kunna uppfylla behovet, anger man företagets hemsida på en speciell rad.

Här finns alltså chansen att både bidra till förbättringar och skapa arbetstillfällen! Pris kan man vinna också. Själv skrev jag genast in mitt Generatorgym (Motionsenergi - framtidens el? 28/10). Fler kommer...

Än så länge är Volvo Car, Husqvarna, Mölnlycke Health Care, Real Consulting och Waagstein Research anslutna till sajten. I takt med att önskemålen trillar in lär de bli fler.

http://www.inkommande.com/

måndag 9 november 2009

Kära trycksak


När jag försiktigt drog loss den fullmatade söndagstidningen från brevlådeinkastet slog det mig vilken lyx det är att få en tidning i brevlådan varje dag. Speciellt på söndagar. Då kan man ta sig tid att njuta av alla långa, välskrivna analyser och söndagsintervjuer. Jag får en samlad, aktuell bild av omvärlden ur olika aspekter varje dag. Och den låter mig själv välja vilka artiklar jag vill fördjupa mig i.

På tidningen kan man spilla kaffe utan att det gör den något. Man kan lägga den ifrån sig och avhandla en viktig fråga med sin nära och kära utan att den svartnar, låser sig eller får slut på batterierna (tidningen alltså). Vill man gå tillbaka till något i den senare under dagen fiskar man snabbt och enkelt upp den ur tidningskorgen.

En känsla av kvalitet får jag och inspirerad blir jag när jag går in på Press Stop och botaniserar i det fantastiska utbudet av allt från bröllopstidningar i dussintalet versioner till Filter, Vagabond och Båtnytt.

Nu kan man läsa om mobiltelefoner som bara twittrar. Om att wikipedia.se domineras av en väldigt snäv grupp av informationsgivare. Och vissa jag har pratat med tycker att den tryckta tidningen är förlegad. "Där står gårdagens nyheter. På nätet och frukost-tv får man det senaste."

Alla medier mår bra av konkurrens. Frågan är hur konkurrensen skulle se ut utan den tryckta papperstidningen.

P.S. Mitt nya fina blogghuvud har Britta Wirström gjort. Tack snälla Britta!

fredag 6 november 2009

Finns det något mer oemotståndligt än glädje?

Rolighetsteorin är något man har kunnat följa på youtube en tid. Och visst stämmer det att allt som är roligt vill man göra. Snart kommer vi att kunna åka gondol på en räls upp på Globens tak, 130 meter över havet. Initiativtagarna hoppas att kronprinsessan Viktora ska vilja komma och inviga. Undrar hur stor risken är att hon tackar nej?

Och visst travar man mycket hellre upp för de vanliga trappstegen, utan att rulltrappan ens är trasig, när det blir så här kul?



Som VW Polo-förare är jag förstås nyfiken på vad VW har i kikaren. Någon ny, spännande modell på gång?

torsdag 5 november 2009

Miljökommunikation i en checklista

Att kommunicera ett företags miljöarbete kräver en del förberedelser. En grundläggande checklista ser i grova drag ut så här:

1. Hållbarhetsredovisning. Grunden för hela kommunikationsarbetet är en detaljerad hållbarhetsredovisning*. Såväl miljömässiga fördelar i själva kärnverksamheten som fakta kring alla miljöförbättringar från år till år presenteras ungefär som i en årsredovisning. Det handlar om allt från minskade CO2-utsläpp från transporter till energibesparingar från släckta datorer nattetid.

2. Hitta/skapa budskapen. Hållbarhetsredovisningen utgör nyckeln till budskapen som bidrar till att skapa publicitet eller på annat sätt nå ut till målgrupperna. Miljömässiga fördelar i kärnverksamheten kan vara nyhetsstoff för en aktör som vill etablera sig på marknaden och som med hjälp av studier kan visa på ett positivt bidrag till miljön i sin bransch. En annan är företag som lyckas med stora miljöbesparingar, t ex Vasakronan som på fem år lyckades minska sina CO2-utsläpp med 90 procent.

3. Omvärldsbevaka.
Miljöarbetet och reglerna kring det är föremål för diskussioner över hela världen. Begrepp som klimatneutralitet och inköp av utsläppsrätter både hyllas och ifrågasätts ur olika synvinklar. Här gäller det att ha en god beredskap i form av omvärldsbevakning och handlingsprogram.

4. Gör ett handlingsprogram
Hitta nyhetsvinklar och andra aktiviteter som ökar intresset för företagets erbjudande. Vattenfall har bland annat vunnit pris för sitt klimatsignaturinitiativ som engagerar allmänheten både nationellt och internationellt samtidigt som det involverar en rad olika aktiviteter och kanaler. Vattenfall har också gjort uppmärksammade studier i ämnet tillsammans med McKinsey&Co. Till sist bör handlingsprogrammet även inrymma beredskap för omvärldens reaktioner, enligt punkt 3. Glöm inte internkommunikationen.

5. Hitta nya spännande sätt att minska företagets miljöpåverkan.
Olika former av egna, nytänkande miljöinitiativ och samarbeten kan ge extern uppmärksamhet, t ex cykeltaxin Ecocab som startade 2008. Fler exempel finns i inlägget "Hänsyn till Miljön - ett sätt att göra affärer" 27/10.

Har jag missat något?

* Detaljerad information finns på sidorna http://www.hallbarhetsportalen.se/ och http://www.klimatneutral.se/

tisdag 3 november 2009

Det handlar om värderingar

Att agera enligt sina värderingar och ta konsekvenserna av det är inte alltid enkelt. Men de som vågar ta strid för det de tror på och vara konsekventa brukar ha mycket att vinna i både egen och andra målgruppers respekt.

Det senaste exemplet kan man läsa om i dagens DN under rubriken "Djurö skola serverar ekologiskt mot reglerna". Genom att handla ägg och kött från lokala krav-producenter har skolan minskat såväl matkostnader som mängden slängd mat. Samtidigt riskerar kommunen böter då förfarandet anses strida mot gällande avtal och EU:s regler. På frågan om de är beredda att betala för sitt agerande kommer ett otvetydigt "Ja" från kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö med tillägget att skolan siktar på att handla enbart närproducerat.

Som sommarstugeägare på grannön kan jag bara konstatera att mitt lokalpatriotiska hjärta sväller av stolthet inför den handlingskraft och beslutsamhet som rektor Anders Jansson (en av mina grannar) och kökschef Maria Mellberg på Djurö skola med stöd av kommunen visar på. Får jag vara så fånig? Kanske. Jo, det får jag visst det.


Lokalproducerat: Johan, 17 år, fångade idag denna 5-kilosgädda i Riddarfjärden!

måndag 2 november 2009

Kortsiktighet kräver lång sikt

Långsiktigt kapital.

Kortsiktigt tänkande har seglat upp som en trend i varumärkesdiskussionerna. En strategisk och oväntad mix av kanaler och aktiviteter är nyckeln till framgång för företag som snabbt vill boosta försäljningen och göra varumärket intressant och spännande. På det sättet kan även relativt okända företag ganska snabbt göra sig ett namn.

Men väl där - vad händer då? När kundorderna, pressklippen och webbstatistiken står som spön i backen? Jag tänker bland annat på den amerikanska modekedjan Abercrombie & Fitch som med ett spännande och annorlunda butikskoncept med partystämning och hög musik tog sig in på Fifth Avenue och gjorde succé.

Jag tyckte att det var en jätterolig butiksidé ända tills jag såg protestlapparna som delades ut utanför entrén med ett budskap som löd ungefär "Usla arbetsförhållanden på Abercrombie & Fitch, ungdomarna får hörselskador..."

Hur man bemötte och följde upp protesterna från Abercrombies sida vet jag inte. Om det fanns fog för kritiken vet jag inte heller. De anställda i butiken såg ut att trivas med sitt jobb. Men om A&F tänkte långsiktigt och brett i sin målgruppsanalys redan när de inledde sitt varumärkesarbete så hade de med all säkerhet ett genomtänkt kommunikationsprogram redo att följa upp, bemöta och vända kritiken till något positivt. Oavsett om den var befogad eller ej.

Allt för att bygga ett långsiktigt starkt varumärke och en hållbar affärsverksamhet.