onsdag 30 juni 2010
Pausfågel
Tills jag återupptar bloggandet hoppas jag att den här lilla ihärdiga kan inspirera. Den brukar kommunicera mig klarvaken på landet.
tisdag 1 juni 2010
Where it like a crown
torsdag 27 maj 2010
Kungsholmstips
tisdag 25 maj 2010
Kloka insikter om PR...
Bag in box i sommar?
måndag 24 maj 2010
I köksskåpet
torsdag 20 maj 2010
onsdag 19 maj 2010
Tips till McDonalds
Oavsett om stormen lägger sig och allt fortsätter som vanligt, så kommer fläcken på McDonalds varumärke aldrig att försvinna. Om inte företaget tar tydligt initiativ:
* En offentliggjord policy, undertecknad av respektive restaurangchef såväl som företagsledning, upphängd på väggen i varje restaurang, väl synlig för både anställda och gäster.
* En intern undersökning idag och om ett år - redovisa resultaten och berätta om planerna framåt.
* En extern undersökning på samma sätt.
* Ta hjälp av externa aktörer - objektiva samarbetspartners som kan bidra med sakkunskap.
* Passa på att lyfta fram allt positivt med företaget - vad betyder McDonalds som arbetsgivare för ungdomar? Hur bidrar McDonalds till att minska ungdomsarbetslösheten? Vad får konsumenten? Vilka värderingar har McDonalds?
Det finns många bra saker att göra för att i grunden åtgärda ett problem. Och kanske till och med vända det till ett föredöme. Jag hoppas att det är just det som MacDonalds gör just nu.
tisdag 18 maj 2010
måndag 17 maj 2010
Välja fritidshus
Är man beredd att lägga ner lite arbete på ett renoveringsobjekt med kallt vatten så kan man hitta hus nära Stockholm till rimligare priser. Att duscha utomhus är en ren njutning för en stadsbo i ett sommarhus - så glöm kakel och värmeslingor. Installera varmvattenberedare och koppla en blandare till trädgårdsslangen är ingen stor investering. Att slå ut och lägga till väggar, bygga utomhusduschkabin, skrapa och måla fönster och andra grundläggande snickeriarbeten kan man vem som helst som kan slå in en spik. Manualer finns till det mesta.
Sedan kan man med fördel leja ut elinstallationer och tyngre arbeten i anslutning till det.
Mina tips till fritidshusköparen:
* Gör en grundlig besiktning av huset - tak och grund är centralt.
* Plinthus är enkla och trygga konstruktioner som är lätta att besiktiga.
* Kontrollera att vattnet är drickbart, speciellt om huset har egen brunn.
* Kontrollera tomtgränser och bygglov.
* Låt dig inte skrämmas av en sliten fasad och fula färger på tapeterna. Innerväggar går att slå ut och lägga till. Renovera är roligt, bara man inte får för mycket av det.
* Tänk praktiskt - vad ska jag ha huset till, hur ofta vill jag åka dit, hur mycket vill jag jobba, på huset och i trädgården och gör en prioriteringslista.
torsdag 13 maj 2010
tisdag 11 maj 2010
Kunskap värd att leta efter
Jag: - Kan man koppla in en vinylspelare till musikanläggningen x?
Experten hos det hippa varumärket: - Nej, det tror jag inte att man ska ge sig på.
Går bort till Widegren TV & Hifi på Fleminggatan:
- Inga problem då tar du bara en så'n här (håller upp en liten kopplingsfördelare med två i ena änden och en i den andra) och sätter in i musikanläggningen x. Sedan kopplar du bara in vinylspelaren. Vill du sedan koppla in TVn tart du bara den här kabeln...
Entrén till Widegren TV & Hifi ser inte mycket ut för världen och de har ingen fancy exponering av sina produkter. Men de kan.
torsdag 6 maj 2010
Vinyl är en underbar kanal
Lycka är att sedan sätta sig i favoritfåtöljen med det stora LP-fodralet, insupa alla de till en berättelse sammanflätade texter som hör ett album till, kanske resa sig upp ibland för att rädda pickupen från en liten repa och bläddra vidare i skivhögen.
Vinylskivan är en underbar mediakanal - eller spelare om man så vill - som inte får glömmas bort. Jag har en backstor samling av vinylskivor från 60- 70- och 80-talet som jag aldrig har kunnat göra mig av med. Och aldrig kommer att göra. Trots övertalningsförsök från hi fi-experter som menar att "du har ju ändå tillgång till all musik som finns via Spotify".
Ibland är det helt enkelt skavankerna som gör det. Det får mig att tänka på ett citat jag läste en gång:
"You are perfect only because you are not."
måndag 3 maj 2010
En möjlighet för dagligvaruhandeln
Långt borta från avloppssystem och reningsverk - på Östersjön, i Sarek, på Gotska Sandön - behöver vi fortfarande tvätta oss och håret, borsta tänderna, tvätta kläder och diska. Till detta krävs allehanda kemikalier som vi i större eller mindre utsträckning spolar ut i naturen.
Senast letade jag efter något för mig så uppenbart säljande som en falkenmärkt tvål. För den som inte är invigd i miljömärkningsfloran så betyder det att man gör ett bra miljöval. Svanen är en annan vanlig märkning men den är inte lika skonsam mot miljön som Falken.
Vad kunde butiken mitt i skärgårdskommunen erbjuda? Ett par tjog olika tvålar i fast och flytande form i miljöbesparande förpackningar. Välparfymerade, svanenmärkta refillpåsar i oändlighet.
Alla andra livsmedelsavdelningar har ett tydligt sortiment av ekologiskt och KRAV-märkt. Men dagligvaruavdelningen är ungefär lika grön som Rålambshovsparken under en Vattenfestival.
Sommaren borde innebära enorma försäljningsmöjligheter för miljömärkta tvålar och andra livsnödvändiga produkter. Några exempel på bra miljöval som jag själv använder på semestern är Grummes oparfymerade diskmedel Vind, tvättmedlet Y3 samt oparfymerad tvål och Schampo av märket Charm. Alla falkenmärkta.
Nu vet ju alla entreprenörer att det inte räcker med att ställa ut produkterna i hyllan och tro att resten ska sköta sig själv. Nä. En tydlig kommunikationskampanj i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen - från alla relevanta mediakanaler hela vägen ut till butikshyllan är vad som krävs.
Skynda er innan alla svenskar har handlat klart inför semestern!
torsdag 29 april 2010
Labelzine har kommit till Sverige
måndag 26 april 2010
Naturens underhållare 1
Blåmesar, talgoxar och svartvita flugsnappare går på visning. Det gäller att få bästa läget med lagom sol, lagom skugga och närhet till livsmedelsutbudet. Men en av holkarna har renoveringsbehov. Låset har brutits upp och ryckts bort så att hela framväggen riskerar att ramla av. Det är den stiliga, men nyfikna och rejält ohyfsade skatan som har bättrat på statistiken för arbetstillfällen igen. Hammare och spik säkrar boendet, men omöjliggör hushållsnära tjänster. Städningen får hyresgästen hädanefter sköta själv. Å andra sidan är den här holken tomtens enda sekelskifte med stuck.
En sista snödriva dröjer sig kvar i norrläge. Gräset tittar fram som en rufsig heltäckningsmatta under krattan och fjolårets torra löv. Med lite tur hörs kattugglornas jamande när det mörknar. Det är vår.
fredag 23 april 2010
Om att skilja på sak och person
Dagens Media och Resumé vill att Jonas Bergströms arbetsgivare, advokatbyrån Vinge, ska uttala sig om hur hans privatliv påverkar företaget. Företagets sätt att hantera frågan är föredömligt och man kan bara hoppas att civilisationen har kommit så långt att alla företag skulle agera på samma sätt. För vilket näringsliv skulle vi få om alla yrkespersoner skulle bedömas utifrån sitt privatliv? Jan Stenbeck hade diskvalificerat sig direkt. Och han är bara ett exempel.
Jag hade en intressant dialog om en tv-journalist en gång som såg ut så här:
Jag: - Vad tycker du om tv-journalisten x?
Han: - Hon är urdålig.
Jag: - Varför tycker du det?
Han: - Hon pussades med en kille på Spy Bar medan hon fortfarande var ihop med sin ex.
?
Om det var okej för tv-journalistens partner att hon pussade andra framgick aldrig av historien. Eftersom jag valde att avsluta dialogen vid den här punkten fick jag heller aldrig veta vad han tyckte om tv-journalisten i sin yrkesroll.
Det finns många duktiga yrkespersoner i näringslivet som borde få ha sina privatliv ifred. Lars Adaktusson tycker jag är en skicklig journalist. Vem han pussar när han går hem från jobbet har jag varken intresse eller nytta av att känna till.
måndag 19 april 2010
Bästa krishanteraren är en isländsk bonde
Orubbligt positiv och lugn berättar bonden om sin framförhållning, hur han systematiskt skyddar sina djur och tar hand om sin gård under tiden som den sotsvarta askan lägger sig svart på hans näsa, som en dimma framför kameralinsen och får tv-journalisten att hosta ymnigt.
På frågan om han inte ska flytta därifrån: Nej, varför det?
torsdag 15 april 2010
Kommunikativa rum
Just den här hallen behövde ompositionera sig från "färgglad uppstickare" till "sober elegans" (tvärtom går också bra). Sagt och gjort. Varumärkesplattform och kommunikativ strategi utarbetas (för alla rum), idébollande avklaras, grafisk profil uppdateras, aktiviteterna geomförs planenligt, alla medarbetares insatser lyfts fram, målgruppsindex visar toppbetyg, den interna stoltheten höjs flergradigt och taglinen (varmt välkommen) ser fram emot folkets jubel.
måndag 12 april 2010
Hantverkargatan x 3
Restaurang Heat på Hantverkargatan, trivsamma och prisvärda matupplevelser med asiatiska förtecken och en lika vänlig som kunnig personal. Den grillade laxen med färsk chili, rödlök, mynta och limejuice med svart ris är en lika vacker som god anrättning. Till det ett glas Marlboro Pinot Gris från Nya Zeeland. Mums!
Taylors & Jones hemgjorda korvar på Hantverkargatan. Jag är inget stort fan av korv, men det här överträffar det mesta jag har ätit med två ändar, förutom purjolök och andra avlånga grönsaker. Figurerar i Mauros och Pluras kök, liksom några andra intressanta butiker med ätbart innehåll.
Hantverkargatan 14 Specerier. Butiksfilialen till Mäster Anders öppnade strax före jul och förser numera hemmamysaren med bland annat rolig rörspagetti (?) med härligt tuggmotstånd och goda tillbehör i form av pesto m.m.
onsdag 7 april 2010
Facebook äger - men varför är inte Sverige med?
Bland de tio länder som räknas upp är inte Sverige eller Skandinavien med. Undrar vad som skulle behövas för att vi nordbor - som inte minst är ganska bra på att använda sociala medier - ska bli intressanta i ett sånt här sammanhang? Vår geografiska position borde till exempel vara ett argument. Eller har jag satt fingret på ett marknadsföringsuppdrag...?
tisdag 6 april 2010
De tio skäggigaste yrkena...
Vad sägs om "Tio barnvänliga restauranger i Stockholm", Siter man inte kan låta bli att slösa tid på eller "Godast i New York". "Fem anledningar att köpa iPad och fem för att skita i det"
hör till de lite "mustigare" rubrikerna.
Kan förresten meddela att skägg-yrket nummer ett är inget mindre än sjöfarare.
Här borde alltså potential finnas för en och annan sjökvinna i yrket. Själv är jag en hyfsad sjöfarare, även om fotot i förra bloggen antyder något annat. Men man kanske skulle byta ut kylväskan mot ett lösskägg..?
tisdag 30 mars 2010
Sex ord långa berättelser om livet
Jag hittade också ett intressant inlägg om sex ord långa berättelser i bloggen Storyteller.
Det första som dök upp i mitt eget huvud blev den här:
"Till salu: Glad lax mot strömmen."
Snart börjar badsäsongen...
söndag 28 mars 2010
Fotografier i svart-vitt
tisdag 23 mars 2010
Möten
Möten kan vara roliga. Det slår mig att glädje som mötesingrediens borde bidra till effektiva möten lika mycket som en tydlig agenda. Alltså: Mål + syfte + agenda + skratt = Möteskultur.
Jag mötte en gammal dam häromdagen. Det var ett sånt där möte som uppstår av en tillfällighet, utan att man känner varandra. Vi småpratade lite om ditt och datt och sedan gick vi åt varsitt håll. Det var lite som att få en present. Jag ska försöka stressa mindre. Det är då de där mötena uppstår.
Vissa möten sätter djupa spår. Några av dem kommer tillbaka. Andra får man nöja sig med att plocka fram ur minnet.
Tänk om alla skulle tänka på varje möte som det sista man har med varandra? Då borde ju det mötet bli så mycket mer värt…
torsdag 18 mars 2010
Från utanpåverk till strategi
Fastighetsägaren Citycon har gjort gröna val från första spadtaget, i allt från lokalisering, materialval, energi- och vattenanvändning och avfallshantering till logistiklösningar. De siktar på den högsta certifieringsgraden (platinum) inom LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) våren 2010.
I samband med Earth hour har Liljeholmstorget Galleria miljövecka i nästa vecka. Esprit och andra butiker ger 20% rabatt på nya kläder och skor i utbyte mot gamla. Man kan också lämna in gamla kläder och prylar i återvinningsstationer som Stockholm Stadsmission och Ragnsells ställer ut.
Det ska bli spännande att följa den här utvecklingen. Förmodligen är det början på en våg av kreativa miljöinitiativ i shoppingvärlden.
söndag 14 mars 2010
Att möta media, lektion 1?
Artikelns sammanfattning av den mindre lyckade kommunikatören:
1) Sa inte som det var.
2) Skyllde ifrån sig.
3) Drog sig undan och svarade inte på journalisternas frågor.
4) Arrogant, lät sig provoceras.
Den hyllade chefen var:
1) Uppriktig.
2) Orubbligt positiv i sin framtoning och sina budskap.
3) Avspänd och lugn.
Även om utgångsläget skiljde sig ganska markant för de båda cheferna så ger artikeln en hyfsad minilektion i mediehantering. Den toppchef som lyckades sämst hade ett impopulärt beslut att förmedla och utgjorde själv en del av hotet mot målgruppen. Den hyllade chefen hade en yttre fiende att bekämpa och fick starta med lite mer på pluskontot. Ett område som bara omnämns i artikeln är internkommunikation. Om den och de båda utgångslägena hade det varit intressant att läsa mer.
Den viktigaste punkten av alla nämndes aldrig i artikeln: Förberedd och påläst.
tisdag 9 mars 2010
Det nya svarta
Hittade just en trend som jag har missat, trots att jag äter så mycket av den. Därför ska jag boka in Lakritsfestivalen redan nu för att inte missa en begivenhet där nya spännande smaker utlovas. Vad sägs om ostprovning med lakris? Äntligen, säger jag! Jag tror jag vet vilket vin jag skulle vilja dricka till. Kanske en ny tilltuggstrend på gång?
Fakta om lakrits
Lakrits framställs ur rötterna på ärtväxten Lakritsrot, Glycyrrhiza glabra. Lakritsroten vill ha Medelhavsklimat och finns bl.a. i Italien, Ryssland och Iran. Lakritsroten har använts som naturmedicin i minst 4000 år. På slutet av 1700-talet började man göra lakritsgodis då en engelsman av misstag råkade hälla socker och vetemjöl i lakritskastrullen. Sötlakrits innehåller lakritsrot och smaksätts ofta med anis. För att göra saltlakrits tillsätter man också salmiak (ammoniumklorid).
söndag 7 mars 2010
Förförd av doften
Det börjar vid entrén. Ett snabbt, intensivt andetag fyller näsborrarna med den omisskännliga doften av nya gummidäck. En doft av äventyr och roligt fejande. Förförd och lite rusig av denna inledande parfymbehandling är jag redo att botanisera på manickernas tummelplats. Dagens skörd: En magnethållare för köksverktyg, 3 liter spolarvätska, 8 hylsor i flerfärg, 1 nylonslev för teflonpannor och 1 potatisstöt. 1 flytväst hade det kunnat bli också, men det kändes lite tidigt. Det gäller att fördela besöken så att man får komma hit ofta.
Doft är en underskattad varumärkesbyggare. Eller köptriggare om man så vill.
onsdag 3 mars 2010
Snäll och god
Grundarna av Ben & Jerry's glass är kända för sitt långsiktiga engagemang för rättvisa och hållbarhet. De visar också att en godhjärtad insats (brukar kallas CSR, Corporate Social Responsibility) inte bara ser trevlig ut, utan kan vara en framgångsfaktor för en vinstdrivande verksamhet. Läs mer här.
Tänk om man kunde rättvisemärka sig själv....
måndag 1 mars 2010
Ljusa upplevelser
Ljussättare:Luminous Ljusdesign AB Sebastian Wikner och Camilla Wallin
Djurgårdsljus pågår till och med den 7 mars och har öppet varje kväll 17.30-22.00. Guidad tur med start vid Djurgårdsbron varje kväll kl. 19. Läs mer och hämta en karta på Djurgardsljus.se
torsdag 25 februari 2010
Roligare rusningstrafik?
Just nu har ju SL lite annat att tänka på - men en sån här kanske skulle minska propparna på bussar och tunnelbanor? Fler bidrag här.
måndag 22 februari 2010
Jag tror att Micael Dahlén har rätt
Micael Dahléns "Gör det du är sämst på" tycker jag är intressant ur ett perspektiv som jag generellt är väldigt förtjust i, nämligen kontraster. Att se det mullrande muskelpaketet Magnus Samuelsson sväva fram över dansgolvet i Let's dance som en älva var oemotståndligt. Dolph Lundgren står i avväpnande kontrast till omgivningen i Melodifestivalen på stadiga fötter och norrländsk-amerikansk dialekt. Båda programmen gör succé.
Slutsats: Kontraster får saker att hända. Kontraster säljer.
Här finns en intressant parallell apropå den spridda uppfattningen om brist på styrelsekompetens i Sverige, framför allt bland kvinnor. Varför inte sätta in några wild cards i styrelserna som kan se verksamheten med nya ögon? Vad skulle till exempel Anja Pärson - med sitt fantastiska mod och sin gudabenådade viljestyrka att ta sig upp ur en fruktansvärd krasch och vinna medalj, under loppet av ett dygn - kunna uträtta i en styrelse? Saab? Som upphovskvinna till Körslaget har Caroline af Ugglas visat på såväl trendkänsla som entreprenörsskap. TV4? Ett idrottsförbund? Mat-Tina Nordström är en nytänkande estradör med känsla för målgrupp och upplevelser. Axfood? En resebyrå...?
Inte för att de har samma bakgrund som Peggy Bruzelius och Michael Treschow. Utan just för att de inte har det. Micael Dahlén har haft rätt förut.
P.S. Jag har ingen aning om ovan nämnda kvinnor redan deltar eller skulle vilja delta i någon styrelse. Däremot är jag helt övertygad om att det finns massor av intressanta kandidater som skulle ställa upp om de fick chansen. Mitt resonemang bygger på principen brain storm.
fredag 19 februari 2010
Fina figurer
onsdag 17 februari 2010
Nytt kommunikationsgrepp: Skönhet + intelligens
I centrum för en ny våg i ingenjörsrekryteringen står ingen mindre än skönhetssymbolen Barbie. Iklädd binärkodmönstrat och high tech-accessoarer ska hon lotsa fansen vidare till ingenjörernas värld.
Inte för att intelligens i snygg förpackning är något nytt. Men det är onekligen intressant att 51-åriga Barbie kan väcka uppseende genom att hålla i en dator.
Kanske en styrelseledamot-Barbie kan sätta lite fart på en rekrytering som, trots stora ansträngningar, har visat sig vara väldigt knepig? Vem vet vilka styrelse-tillgångar som gömmer sig...
Bilden är från wired.com
måndag 15 februari 2010
Blogg på hemsidan - både möjlighet och risk?
Allt fler företag använder bloggen som verktyg för att på sin egen hemsida bjuda in omvärlden att påverka och bidra. Stena Fastigheter får hjälp med sin webbutveckling just på detta sätt. Såväl medarbetare som kunder bidrar med önskemål och kunskap för att skapa ett så bra resultat som möjligt. Läs mer i Dagens Media. Jag tycker att det låter både intressant och helt rätt. Samtidigt får det mig att fundera över om det rent generellt skulle kunna finnas risker eller nackdelar med en blogg på hemsidan?
Möjligheter jag ser:
- Utvecklar verksamheten
- Tar vara på viktig kunskap
- Skapar delaktighet och bygger relationer
- Stärker varumärket
- Tillgodoser målgruppernas behov
- Visar på en öppenhet och ödmjukhet som stärker företagskulturen och varumärket
Finns det några risker?
- Att fråga sina målgrupper om sådant som företaget själv beslutar om och kan agera på kan inte vara annat än rätt. Webbutveckling är ett utmärkt exempel och en solklar varumärkesbyggare.
- Opinionsbildning och debatt på hemsidan, med det vinstdrivande företaget själv som avsändare vore det intressant att veta mer om effekterna av. Min egen reflektion är att det ställer krav på tydlighet vad gäller syfte, mål och nytta.
fredag 12 februari 2010
Vinnaren
1. Volta 17,2 %
2. Electrolux 14,2 %
3. Nilfisk 9,8 %
4. Miele 7,4 %
5. Hugin 7,1 %
6. Philips 5,9 %
7. Siemens 4,4 %
8. Bosch 3,3 %
9. Melissa 3,0 %
10. Husky 2,4 %
Övriga märken 25,3 %, t ex AEG, Samsung, Panasonic, Kärcher, LG, Canvac, Kirby och Hoover.
Dammsugare är ett produktområde som förtjänar mer spänning och innovation. Det tycker företaget Dammtussen som dammar av den gamla trotjänaren med denna månatliga cliffhanger. Prenumerera på listan kan man göra genom att skicka ett e-mail till kundtjanst@dammtussen.se. När får vi se den första iHoovern...?
Källa: Försäljningsstatistik januari 2010, Dammtussen.se
Bilden är från volta.se
tisdag 9 februari 2010
Möt målgruppen där den befinner sig
Borde man inte snarare konstatera att varje avsändare (företag, organisation etc.) har en mängd olika intressenter - och för att bygga en långsiktigt stark och hållbar verksamhet, behöver denna avsändare vara i dialog med samtliga. Och det är ju här det blir spännande. Beroende på om intressenten är kund, anställd, ägare, konsument, journalist, myndighet, gammal eller ung, på jobbet, i tunnelbanan eller hemma, så sker dialogen via olika kanaler.
Ju fler kanaler avsändaren behärskar och ju bättre den lär känna sina målgrupper, desto större bör också möjligheterna bli att få ut rätt budskap till rätt mottagare vid rätt tidpunkt. Och budskapet i en kampanj blir i slutänden precis så bra som det framstår i företagets alla kontaktpunkter mot omvärlden.
Är inte det varumärkesvård så vet inte jag.
måndag 8 februari 2010
Ekologiskt på Alla hjärtans dag
På Sjölunda gårds hemsida hittade jag den här brutalt men charmigt uppriktiga reklamfilmen för Ekorrens ekologiska smågodissortiment. Trovärdigt och direkt från en konsument (Brunettdoris).
fredag 5 februari 2010
Det här behöver ingen rubrik
"I sell products, not advertising."
Citat av reklamkreatören Don Draper i Mad Men. Ett av många tänkvärda i den amerikanska tv-serien.
torsdag 4 februari 2010
Sverige 2010
Men Camilla Wagners krönika i VA bekräftar, tyvärr, bilden av ett samhälle där vi inte alls får göra vad vi kan och vill. Vi ska alla rätta in oss i ledet och göra som vi alltid har gjort.
Tur att det finns människor som orkar skita (ursäkta uttrycket) i vad andra tycker.
onsdag 3 februari 2010
Shopping på Kungsholmen
På Hantverkargatan finns modebutiken by kny som hela tiden hittar kreativa sätt att marknadsföra sig på. Nu senast läste jag i lokaltidningen att de säljer en Kungsholmsmusikers nysläppta skiva. Bra sätt - för bägge två - att möta målgrupper på.
Nu efterlyser jag bara en så'n där trevlig karta över Kungsholmen liknande den jag skrev om i Kommunikationskonst i Vasastan. Kanske med konst- och shoppingrunda i kombination?
Fler roliga butiker på Kungsholmen:
Kungsholmens glassfabrik, Pipersgatan (fantastiskt god glass, jag är lite av en expert)
Hasselblads Blomsterhandel , Hantverkargatan (skickliga och supertrevliga florister)
Alicante Shoes, Scheelegatan (justa pjuck, utan krusiduller)
Kungsholmens färgbutik , Hantverkargatan (kan allt om målarfärg och vad som ska sitta var)
Artiklar Stockholm, Fleminggatan (roliga plåtburkar, bland annat)
Kungsholmens Antik & Kuriosa Hantverkargatan (här hittade jag en fulsnygg bakelitbricka från 30-talet med roliga etiketter - mycket 50-tal finns också här)
Naturkompaniet, Hantverkargatan (här har jag köpt vandringsutrustning, långfärdsskridskor, termos till båten, skidställ och mycket, mycket annat.)
Gör mina Bran flakes roliga på morgonen. Knäckebrödet och spagettin har också fått ett lyft. Artiklar Stockholm.
Det här är bara några av alla trevliga butiker som finns på Kungsholmen. Hoppas att de blir fler.
måndag 1 februari 2010
Kommunikationskonst i Vasastan
När jag skulle gå och titta på en av de favoritmärkta utställningarna i fredagstidningen för ett tag sedan, fick jag syn på ett intressant budskap vid galleriets informationsdisk. "Vasastans konstguide", stod det i stora, textade bokstäver på ett litet dubbelvikt kort i glada färger. Insidan av kortet illustrerade hur gallerierna i stadsdelen formar en konstrunda.
Klickar du på bilden så kommer du till sajten som visar kortets insida -en detaljerad karta över konstrundan med klickbara adresser till varje galleri. Också den ett exempel på snygg kommunikation. Trevligt, tillgängligt och inspirerande för mig som besökare. Kreativt och snyggt samarbetat av avsändarna. (Ett tips: högerklicka på musen för att zooma in kartan)
fredag 29 januari 2010
Journalister använder sociala medier som nyhetskälla
Bloggen är enligt undersökningen den främsta källan till en nyhet framför Facebook och Twitter. Myspace, Youtube och Flickr används mer sällan.
Företag som syns i bloggar kan med andra ord räkna med publicitet.
måndag 25 januari 2010
Förvandlar trafik till försäljning
Google Webbplatsoptimerare gör det möjligt att testa vilka layouter, rubriker, bilder och annat som får flest besökare att genomföra köp, utföra kundserviceärenden och andra aktiva handlingar.
Är du också en som gillar att testa själv? Och av fullt förklarliga skäl ännu inte hunnit ta del av denna spännande verktygslåda? Skaffa ett Google-konto, när du få en stund över, och testa.
fredag 22 januari 2010
Att projektleda webb
Strategi och plan: Vad ska webben åstadkomma? Förutsatt att det handlar om en hemsida eller ett intranät, bör man ta reda på hur kommunikation och kanaler i stort bidrar till företagets affär/verksamhetsmål. Ska webben användas för externt eller internt bruk, eller båda? Ska den enbart användas som ett kommunikationsverktyg eller även för att sälja, hantera dokument mm? Vilka övriga kanaler ska webben komplettera/samverka med? Vilka kommunikativa mål ska webben bidra till? Vilka behov ska den tillgodose?
Målgrupper: Oavsett om det är en extern eller intern webb behöver undersökas vilka målgrupperna är och vilka behov de har. Den som lyckas tillgodose målgruppernas och företagets/avsändarens behov i en optimal kombination har byggt en bra webb. Själv gjorde jag undersökningen i två steg, först i form av en digital enkät och sedan i en förstudie med work shops tillsammans med vår externa leverantör. Vilka styrkor och svagheter finns i den befintliga webben? Vad kan förbättras?
Målen för webben kan med fördel delas upp i övergripande mål (förbättra kunskap, öka dialog, stärka varumärket) till mer konkreta (x antal unika klick i veckan på länken nyheter). För att konkretisera målbilden och ge vår externa leverantör en så komplett brief som möjligt, ritade jag en skiss av webben med menyer och innehåll som illustrerade målgruppernas och företagets behov.
Business caset svarar på vilka ekonomiska vinster/besparingar företaget kan göra med den nya webben. Till exempel förbättrad kundialog och ökad försäljning eller effektivare introduktion av nya medarbetare. Och vilka resurser den tar i anspråk i form av budget, kompetens, utbildning, mantimmar, verktyg , mjukvara (Sharepoint, EPI etc) och hårdvara.
Projektorganisation, rapporteringsvägar och process: Vilka ska delta i projektet? På vilket sätt? Vilka ska fatta beslut och godkänna delmålen? Hur ska rapporteringsvägarna se ut? Hur ska leveranserna ske? Hur ofta ska möten hållas, hur långa ska de vara och hur ska agendan se ut?
Projektorganisation:
Styrgrupp: Fattar beslut om budget, tidplan, projektdeltagare, fördelning av resurser över tid, leveranser och eventuella förändringar i projektet. Allt enligt det förslag som projektledaren presenterar.
Projektledare:
* Skriver strategi, plan och business case.
* Rapporterar till styrgruppen och föreslår projektorganisation enligt rådande projektmodell.
* Deltar i upphandling av och briefar externa leverantörer och ser till att avtalet stämmer med båda parters krav och förväntningar - kravspecen är central i avtalet.
* Leder och driver arbetet mot mål enligt plan.
* Koordinerar externa leverantörers aktiviteter med de interna: Gör en intern produktionsplan som konkretiserar interna insatser (vem, vad, hur, när) i enlighet med den externa leverantörens plan. Mötesfrekvens, agenda, uppdragsfördelning, utbildning, innehållsproduktion och test, uppföljning av insatser samt fånga upp och ta reda på svar på frågor är centrala på just den här punkten.
* Rapporterar till styrgruppen, i mötesform när en presentation ska göras och beslut fattas samt efter varje projektmöte, i punktform i en rapport.
Projektdeltagare:
* Bidrar från start till mål i projektet med kunskaper och krav utifrån sitt kompetensområde – i work shops, enkäter och intervjuer.
* Deltar i produktionen av webben enligt plan och avrapporterar sina insatser till projektledaren i projektmötena.
Ett bra tips inför själva produktionen är att samla hela projektgruppen i ett uppstartsmöte tillsammans med den externa leverantören för en gemensam genomgång av processen framåt.
Det här är i grova drag hur det gick till när jag projektledde utvecklingen av en ny webb. Lansering och förvaltning får bli ett annat inlägg. Alla som har gjort något liknande vet också att förankring och mänskliga relationer är en viktig del av och utmaning i stora projekt.
Har jag missat någon kritisk del?
onsdag 20 januari 2010
Interna mikrobloggar bygger företagskultur
Nästan som ett brev på posten efter mitt tidigare inlägg Internkommunikativ guldgruva? hittar jag en artikel i Computer Sweden om hur interna, företagsanpassade mikrobloggar förbättrar internkommunikationen och minskar e-mailtrafiken i företag. Mikrobloggen uppfyller ett behov som mejl inte kan.
Fördelarna i sammandrag, så som de beskrivs i artikeln:
* Snabba meddelanden hjälper anställda att hålla kontakten utan att använda tyngre verktyg som Sharepoint.
* Kan användas på mobila enheter.
* Kan ingå som en del av ett intranät och andra internetapplikationer.
* En plats för samvaro där anställda kan dela information.
* Minskar mejltrafiken.
* Anställda som inte har företagsmejladresser slipper missa viktig information.
Tack Computer Sweden, för den intressanta artikeln om IT som verktyg i internkommunikationen.
måndag 18 januari 2010
Yellowstone och Afrika - bästa förebilderna
Efter att ha varit helt utrotad befolkas det 8000 kvadratkilometer stora vildmarksområdet återigen av vargen, trots att den är lika avskydd och fruktad av Yellowstones ranchägare som av deras svenska motsvarigheter. Lösningen på problemet har man inte helt otippat funnit i begreppet kommunikation. Boskapsuppfödarna får ha sina djur i fred tack vare radiosändare som uppmärksammar dem när vargen kommer för nära boskapen, så att de kan gå ut och skjuta ett varningsskott som skrämmer iväg inkräktaren.
Andra föregångsländer inom djurarters bevarande, som inte brukar vara bortskämda med beröm, är de länder i Afrika, som tack vare safariturismen har lyckats behålla en hel värld av djur och växtlighet. Och samtidigt sysselsätta en massa människor.
Frågan är om vårt ofta så kloka föregångsland fullt av entusiastiska early adopters behöver bli lite mer visionärt på just det här området? Och inte minst konsekvensanalysera, planera, informera och kommunicera lite mer. Eller ska vi nöja oss med vaga argument och ett agerande som verkar lika genomtänkt som vilda västern?
fredag 15 januari 2010
Säg det med en blomma
Favorittillfällena för blomsteröverlämning är i alla fall Alla hjärtans dag, nyårsafton, när man går på en bjudning, bröllopsdagar, mors dag och skolavslutningar. Nu ska jag äta middag med en bukett skära tulpaner på bordet. Erkännas bör att de inte är inköpta idag utan erhållna i present, förra helgen. Men de är fortfarande nästan lika fina som de på bilden.
torsdag 14 januari 2010
Coca Cola happiness machine
onsdag 13 januari 2010
Internkommunikativ guldgruva?
Jag antar att det finns olika sätt att nå ut med lönespecen till anställda på, som är både effektiva och miljöbesparande. Just den här lösningen får mig att tänka på värdet av en generell direktkanal till varje anställd som saknar eget e-postkonto och inte sitter framför en dator.
söndag 10 januari 2010
Personliga möten för resultat
Det personliga mötet växer i betydelse när det mesta går att hitta på nätet, säger trendspanarna. Det handlar om att kunna servera rätt information till rätt grupp människor vid rätt tidpunkt.
På Talarforums hemsida hittar jag en intervju med Jan Eliasson, känd och internationellt uppskattad diplomat bland annat. Hans erfarenheter av det personliga mötet vid förhandlingsborden har gjort honom till en efterfrågad talare i ämnet.
Jan Eliassons tips i sammandrag:
* Utveckla ett rikt språkbruk.
* Visa respekt och intresse för motpartens land, dess historia och traditioner.
* Bjud på dig själv.
* Hitta rätt timing - rätt tillfälle att knyta ihop säcken.
"Under ett förhandlingstillfälle i Teheran avstannade diskussionerna, vi kom inte vidare i processen. Då bad jag till allas förvåning att få besöka deras mattmuseum. Efter den guidade visningen av silkesmattor och andra dyrgripar kunde vi senare återuppta förhandlingarna med ny positiv energi".
Artikeln i sen helhet finns att läsa här.
torsdag 7 januari 2010
Konsten blir 10-talets uttryck
Känner man för en odyssé genom det senaste seklets internationella konstlandskap så ska man ta en heldag på Tate Modern. I det stora kraftverket strax intill Themsen samsas den internationella eliten av surrealister, modernister, kubister och andra abstrakta målare med samtida konstnärer. Här kan man jämföra förra seklets rebeller, som Dali och Picasso, med Paul McCarthys och Ana Mendietas nutida, drastiska uttryck. Själv har jag svårt att se mig mätt på de förstnämnda.
tisdag 5 januari 2010
Vilken historisk person är du?
måndag 4 januari 2010
2010 års mesta nyhetsförmedlare?
Då hittade jag den här. Det kanske är det här formatet som blir 2010 års främsta nyhetsförmedling? Videoreleasen.
Mer om Sveriges första Flowrider på Experium i Sälen här. Ska förresten passa på att skryta med att jag har testat the real thing i Australien. Fast jag var mer under brädan än på. De här brädorna verkar bättre.