torsdag 24 december 2009
måndag 21 december 2009
Plopp i ny tappning
”...en ren meditation i syndiga utlevelser och passionerade känslor...”
”....ovårdad, oborstad och ruggigt sträv är denna kompis med nötter spridda över sin kropp...snart är vi igenom skyddsskalet och får en läcker mix...”
fredag 18 december 2009
Underbara uppfinningar
Påminner mig om en vevradio jag hade för några år sedan - den drevs med hjälp av en slags dynamo som jag fick veva upp lite då och då, ungefär som en speldosa, perfekt i båten. Tyvärr blev den stulen - den saknade den här fiffiga tekniken. Hittar jag en sådan radio igen så köper jag direkt. Kanske cykeln också om priset tillåter.
Sådana här uppfinningar gör att man känner att det finns hopp i denna "förhandlingsnederlagens" tid.
tisdag 15 december 2009
Twitternytta
Skriv in #boarding på Twitter och flygplatsens namn, ARN, så kan alla se att du befinner dig på Arlanda och är öppen för umgänge/fika/möte med andra på samma plats. Mer info här.
På sendsocial.com testas en tjänst i England där man kan skicka fysiska paket till personer man känner via nätet och saknar en fysisk adress till. Efter att man skickat paketet, tar distributions-företaget kontakt med personen via Twitter för att sedan köra ut det, efter att personen bekräftat att den vill ta emot försändelsen.
På Twitter kan man göra sökningar på vissa ämnen genom så kallade hashtags. En hashtag fungerar ungefär som metadata och är ett ord som väljs gemensamt för alla tweets eller postningar som görs med prefixet #. Ett exempel är #nyttjobb.
Som socialt media har Twitter blivit omtalat via Dell, som lyckades få ned antalet kundklagomål genom att aktivt leta efter och besvara missnöjda kunders kommentarer på Twitter.
måndag 14 december 2009
Glas på webben hos Spendrups
Spendrups var med Old Gold-flaskan först ut med riktigt snygg förpackningsdesign redan på 80-talet. Öl på flaska har på senare år blivit en fröjd för ögat som förmodligen har fått de mest svårflörtade konsumenter att falla till föga. Kul att även glasmodellerna får nytt ljus på sig. Får dessa formmässiga satsningar negativa konsekvenser för Sveriges alkoholkonsumtion får jag bita mig i tungan. Effekten borde förhoppningsvis bli en sund, estetisk och måttlig kultur.
fredag 11 december 2009
Juice stand pop-up-store i Shanghai
Det här är Juice stand pop-up-store i Shanghai. Innehållet består av Adidasvaror, fruktigt exponerade "to encourage the creativity and originality of people”.
onsdag 9 december 2009
Passion föder passion
Ungdomar i allmänhet och flickor i synnerhet är svåra att locka till teknikutbildningarna. Men vad kan bättre attrahera än en professor i nanoteknik som på bästa sändningstid trotsar alla fördomar genom att för det första vara kvinna. För det andra lika passionerad, verbal och pedagogisk som kunnig på sitt område. Maria Strömme är bland annat delaktig i utvecklingen av en batteriteknik som bygger på nanostrukturen i grönalger.
En annan kvinnlig naturvetenskaplig begåvning är en av de tre nobelpristagarna i kemi, Ada Yonath för sina upptäckter om ribosomens struktur. I skrivande stund hörs Rapport i SVT2 meddela om dagens gymnasieelevers allt sämre kunskaper i naturvetenskapliga ämnen. ABC rapporterade precis innan om Rinkeby skolas uppskattade initiativ att bjuda in Venkatraman Ramakrishnan, också nobelpristagare i kemi.
Insiktsfullt om sociala medier
Here's one way businesses can profit from a social media presence:
Make it easy to get hurt.
It might not be comfortable, but you can bet it will build trust.
Så kommer företag i direkt kontakt med en massa engagerade intressenter som med hjälp av genomtänkt agerande och bra kommunikation kan omvändas till ambassadörer. Grundligt, klokt och långsiktigt.
tisdag 8 december 2009
Att tänka först och agera sedan
Samtidigt får man aldrig glömma vilka villkor marknaden ställer för ett vinstdrivande företag. Alla beslut och handlingsplaner ska gynna affären, helst både på kort och lång sikt. Det är där utgångspunkten ligger. Sedan är det upp till marknaden att ställa tydliga krav och göra aktiva val. Vare sig det gäller el eller mat och vare sig man är konsument eller professionell inköpare i en organisation.
Miljöhänsyn är definitivt ett konkurrensverktyg som har kommit för att stanna. Och alla företag som agerar, skriver en hållbarhetsredovisning och följer upp sina miljöbesparingar från år till år är värda en stjärna i kanten enligt devisen många bäckar små. Vare sig de heter Vattenfall eller McDonalds.
Vad jag vill komma till är att alla företag själva måste få sätta nivån för sitt miljöarbete - utifrån de förutsättningar som marknad, lagar och regler ställer upp - utan att skrämmas bort. Det värsta som kan hända är att ingen gör något alls i rädsla för att bli kritiserad. Det bästa som kan hända är att efterfrågan och företagens hållbarhetsarbete utvecklas åt samma håll.
Sedan är det precis så som Joanna Mossberg säger att kommunikationen måste bygga på ett genomtänkt agerande. Inte minst för att undvika kritik. Det gäller inte bara CSR-arbetet utan alla delar av verksamheten.
måndag 7 december 2009
Vad kommunicerar bättre än en riktigt bra produkt i snygg förpackning?
I dag är den här gamla modellen ganska ovanlig i Stockholms skärgård. Då känns det lite extra kul när förbipasserande på bryggan i Sandhamn skickar glada och uppmuntrande kommentarer till den lilla uppstickaren i gult när den dansar in mellan de stora vita elefanterna. Lika många från vuxna som barn.
Frågan är bara vad jag ska göra när jag måste byta ut min lilla pärla i solskensfärg. Hoppas att Fiskars Buster hittar tillbaka till ursprunget - den lite kaxiga, färgglada, uppstickarstilen.
Det är ju det som är Buster.
Bilderna är från Östra kargrunden, Kanholmsfjärden, Bulleröfjärden och Stora Nassa i Stockholms skärgård.
lördag 5 december 2009
Hajfensoppa eller livet
Hajfensoppa kan man leva utan. Fungerande ekosystem är som bekant lite svårare att avstå ifrån.
onsdag 2 december 2009
Big Bang i New York
Själv satt jag skönt tillbakalutad och såg planeternas uppkomst ackompanjerade av Robert Redfords lugna stämma. Hayden Planetarium ligger på West side, cirka 10 minuters promenad norrut från Central Parks sydvästra hörn.
tisdag 1 december 2009
Konsten att få något sagt utan ett vettigt ord
Jag har inte dammat av Den Andalusiska hunden eller något annat avant garde från stumfilmstiden. Nej, det här är en folklig, humoristisk, Hasse & Tage-klassiker av stora mått och många skratt. Filmen är från 1978 och visar bitvis på en för den tiden imponerande vidsynthet. Samtidigt lämnar den säkert en del att önska för 00-talspubliken. Man får helt enkelt plocka godbitarna. Och de dyker upp när man minst anar, så det gäller att hålla fokus. Här är den:
Ett litet smakprov - Youtube hade inget klipp där Margareta Krook är med men här är en av de klassiska scenerna:
måndag 30 november 2009
Granatäpplen och två tips
* Salvador Dali på Moderna Muséet . Missa inte den roliga "gissa vem jag är-videon".
* Stina Wirséns utställning på Hornsgatspuckeln. Rolig, rörande, underfundig.
onsdag 25 november 2009
I önskelistornas tid
Just idag får det mig att tänka på andra, lite mer komplicerade, saker som jag önskar mig. Tänk om man kunde sätta upp en liknande önskelista för politiska beslut och samhällsnyttiga investeringar?
Då skulle jag önska mig en oberoende och intelligent granskning av all grisuppfödning och ett system som uppfyller kriterierna för långsiktig hållbarhet. Jag skulle önska mig att Saab hittar en finansiär och en ny, spännande profil som världens vassaste tillverkare av elbilar - med Vattenfall som en partner med samma långsiktigt strategiska handlingsplan. Så till sist att barn i tredje världen ska slippa ta konsekvenserna, dvs. leka i resterna av, västvärldens miljöfarliga avfall, med hjälp av hållbara avtal, planer och processer.
Sist men inte minst på önskelistan så vill jag jobba med att kommunicera alla de här goda idéerna och investeringarna. Via alla fantastiska möjligheter som sociala medier, webb-tv, egna, köpta och icke köpta kanaler ger idag.
måndag 23 november 2009
Mjuka värden på Hemtex
Vilken bra grund för kommunikation, praktisk och genial i sin enkelhet! När dialogen väl är inledd är det bara att bygga vidare med de formella kanalerna vd-brev, intranät, tidning och -viktigast av alla - företagets mellanchefer. Men också följa upp med regelbundna besök och möten, t ex frukost.
Nedan: Hemtex pressvisning inför våren 2010, i ett K-märkt hus.
我的名字是安娜
I Googles nya översättningsverktyg kan man lära sig skriva och tala massor av språk. Förutsatt att man förstår sig på den fonetiska skriften, förstås. Något för alla som vill imponera på affärsresan till Kina, som jag skrev om i förra blogginlägget. Alla översättningar till engelska förses med en liten klickbar högtalarsymbol som gör att frasen blir uppläst. Otroligt kul, hoppas att Google förser alla språk med samma ljudservice.
fredag 20 november 2009
Att hantera kulturkrockar
Den förenande slutsatsen: Var påläst, prata mottagarens språk (om kinesiska bör man i alla fall lära sig några fraser), lyssna in och anpassa dig. Och den utmaningen behöver man ju inte ens åka utomlands för. Själv mötte jag den i söndags när familjen var på IKEA. Vi var varken tillräckligt pålästa (vi fick inte med oss alla mått) eller helt överens. Tur att de har öppet köp.
En krock som har uppstått i grisinfluensans spår är hur vi ska hantera vår handskakningstradition. Är en ny under uppsegling månne...?
onsdag 18 november 2009
Stockholm-Malmö t o r, tack!
Bra, Studio Total. Hallå, Malmö Opera - jag vill köpa biljett! Vad sägs om korvmojjen på Fridhemsplan, Stockholm? Och kanske på Stockholms Central?
tisdag 17 november 2009
Kan PR bli för bra?
Cirkel
Allium
Bombay
I kvällens Kobra om konst och reklam intervjuades PR-kreatörerna bakom Studio Total, som har uppmärksammats för sina nytänkande och smått kontroversiella kampanjer. Som konst betraktade är de onekligen kreativa. Men efter att ha läst om den annorlunda PR-byrån i DN i våras och nu sett dem i Kobra blir jag alltmer nyfiken på resultatet. Hur gick det för kunden? Nådde Arvika-festivalen ut till sina målgrupper genom de skruvade platsannonserna? Lyckades den fejkade bloggaren locka publik till Malmö Opera? Är kunden top of mind i huvudet på konsumenten - eller snarare en kreativ kampanj och snackis i media?
söndag 15 november 2009
Kontrasten gör upplevelsen starkare
Så skrev en kompis när hon kom tillbaka till stan efter ett skärgårdsbesök. Att åka till Vällingby Centrum är också en upplevelse, upptäckte jag i helgen. Det är inte bara en skön utflykt från trängseln i stan. Här kan man både shoppa loss och kultivera sig. Den gamla ABC-staden har bevarat mycket av sin ursprungliga 50-talsarkitektur, i kontrast till exempelvis ultramoderna modevaruhuset Kfem, signerat Gert Wingårdh. Det bataljonsklingande namnet står i lockande motsats till den parfymaskinspirerade byggnaden med butiksnamnen i ljusskrift i det rödlackiga taket.
I provrummen på Kfem kan man blogga och vinna veckans stil. Vi som följde med mamma till Bredenbergs när vi var små kan göra det nu också. Dock inte i modevaruhuset, utan längs ett av butiksstråken som också gör Vällingby Centrum.
En runda i Vällingby avslutas med fördel på anrika biograf Fontänen, i originalsalongen eller någon av de 4-5 salonger som har tillkommit. Annat man inte får missa innan man lämnar denna lilla förortsmetropol är korvkioskens underbara takskägg och arkitekturen i Vällingehus.
onsdag 11 november 2009
Min virala marknadsföring
Som viral marknadsförare av mig själv skulle jag vilja säga att jag är konsekvent. Genom att lägga in Twitter i Facebook, skriva allt jag vill säga i min blogg och bara där, länka till bloggen på Twitter och därmed också på Facebook samt lägga in samma foto av mig själv på alla ställen så skapar jag igenkänning och sökbarhet. Eller tjatig upprepning beroende lite på hur man ser det. "Åh nej, nu sitter HON där och flinar igen". Eller kanske "Jaa, där är hon ju..." Eftersom jag är ett ganska okänt varumärke så tänkte jag att den metoden kan vara bra att börja med, utmattningsmetoden.
Framgångsrik viral marknadsföring kräver enligt experterna att man inte bara har något att komma med och en vass penna utan också bra timing. Det är något att bita i.
P.S. Tack igen för mitt blogghuvud, Britta! Och de jag glömt att nämna - återkommer.
tisdag 10 november 2009
Inkommande.com
Här finns alltså chansen att både bidra till förbättringar och skapa arbetstillfällen! Pris kan man vinna också. Själv skrev jag genast in mitt Generatorgym (Motionsenergi - framtidens el? 28/10). Fler kommer...
Än så länge är Volvo Car, Husqvarna, Mölnlycke Health Care, Real Consulting och Waagstein Research anslutna till sajten. I takt med att önskemålen trillar in lär de bli fler.
http://www.inkommande.com/
måndag 9 november 2009
Kära trycksak
En känsla av kvalitet får jag och inspirerad blir jag när jag går in på Press Stop och botaniserar i det fantastiska utbudet av allt från bröllopstidningar i dussintalet versioner till Filter, Vagabond och Båtnytt.
Nu kan man läsa om mobiltelefoner som bara twittrar. Om att wikipedia.se domineras av en väldigt snäv grupp av informationsgivare. Och vissa jag har pratat med tycker att den tryckta tidningen är förlegad. "Där står gårdagens nyheter. På nätet och frukost-tv får man det senaste."
Alla medier mår bra av konkurrens. Frågan är hur konkurrensen skulle se ut utan den tryckta papperstidningen.
P.S. Mitt nya fina blogghuvud har Britta Wirström gjort. Tack snälla Britta!
fredag 6 november 2009
Finns det något mer oemotståndligt än glädje?
Och visst travar man mycket hellre upp för de vanliga trappstegen, utan att rulltrappan ens är trasig, när det blir så här kul?
Som VW Polo-förare är jag förstås nyfiken på vad VW har i kikaren. Någon ny, spännande modell på gång?
torsdag 5 november 2009
Miljökommunikation i en checklista
1. Hållbarhetsredovisning. Grunden för hela kommunikationsarbetet är en detaljerad hållbarhetsredovisning*. Såväl miljömässiga fördelar i själva kärnverksamheten som fakta kring alla miljöförbättringar från år till år presenteras ungefär som i en årsredovisning. Det handlar om allt från minskade CO2-utsläpp från transporter till energibesparingar från släckta datorer nattetid.
2. Hitta/skapa budskapen. Hållbarhetsredovisningen utgör nyckeln till budskapen som bidrar till att skapa publicitet eller på annat sätt nå ut till målgrupperna. Miljömässiga fördelar i kärnverksamheten kan vara nyhetsstoff för en aktör som vill etablera sig på marknaden och som med hjälp av studier kan visa på ett positivt bidrag till miljön i sin bransch. En annan är företag som lyckas med stora miljöbesparingar, t ex Vasakronan som på fem år lyckades minska sina CO2-utsläpp med 90 procent.
3. Omvärldsbevaka.
Miljöarbetet och reglerna kring det är föremål för diskussioner över hela världen. Begrepp som klimatneutralitet och inköp av utsläppsrätter både hyllas och ifrågasätts ur olika synvinklar. Här gäller det att ha en god beredskap i form av omvärldsbevakning och handlingsprogram.
4. Gör ett handlingsprogram
Hitta nyhetsvinklar och andra aktiviteter som ökar intresset för företagets erbjudande. Vattenfall har bland annat vunnit pris för sitt klimatsignaturinitiativ som engagerar allmänheten både nationellt och internationellt samtidigt som det involverar en rad olika aktiviteter och kanaler. Vattenfall har också gjort uppmärksammade studier i ämnet tillsammans med McKinsey&Co. Till sist bör handlingsprogrammet även inrymma beredskap för omvärldens reaktioner, enligt punkt 3. Glöm inte internkommunikationen.
5. Hitta nya spännande sätt att minska företagets miljöpåverkan.
Olika former av egna, nytänkande miljöinitiativ och samarbeten kan ge extern uppmärksamhet, t ex cykeltaxin Ecocab som startade 2008. Fler exempel finns i inlägget "Hänsyn till Miljön - ett sätt att göra affärer" 27/10.
Har jag missat något?
* Detaljerad information finns på sidorna http://www.hallbarhetsportalen.se/ och http://www.klimatneutral.se/
tisdag 3 november 2009
Det handlar om värderingar
Det senaste exemplet kan man läsa om i dagens DN under rubriken "Djurö skola serverar ekologiskt mot reglerna". Genom att handla ägg och kött från lokala krav-producenter har skolan minskat såväl matkostnader som mängden slängd mat. Samtidigt riskerar kommunen böter då förfarandet anses strida mot gällande avtal och EU:s regler. På frågan om de är beredda att betala för sitt agerande kommer ett otvetydigt "Ja" från kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö med tillägget att skolan siktar på att handla enbart närproducerat.
Som sommarstugeägare på grannön kan jag bara konstatera att mitt lokalpatriotiska hjärta sväller av stolthet inför den handlingskraft och beslutsamhet som rektor Anders Jansson (en av mina grannar) och kökschef Maria Mellberg på Djurö skola med stöd av kommunen visar på. Får jag vara så fånig? Kanske. Jo, det får jag visst det.
Lokalproducerat: Johan, 17 år, fångade idag denna 5-kilosgädda i Riddarfjärden!
måndag 2 november 2009
Kortsiktighet kräver lång sikt
Kortsiktigt tänkande har seglat upp som en trend i varumärkesdiskussionerna. En strategisk och oväntad mix av kanaler och aktiviteter är nyckeln till framgång för företag som snabbt vill boosta försäljningen och göra varumärket intressant och spännande. På det sättet kan även relativt okända företag ganska snabbt göra sig ett namn.
Men väl där - vad händer då? När kundorderna, pressklippen och webbstatistiken står som spön i backen? Jag tänker bland annat på den amerikanska modekedjan Abercrombie & Fitch som med ett spännande och annorlunda butikskoncept med partystämning och hög musik tog sig in på Fifth Avenue och gjorde succé.
Jag tyckte att det var en jätterolig butiksidé ända tills jag såg protestlapparna som delades ut utanför entrén med ett budskap som löd ungefär "Usla arbetsförhållanden på Abercrombie & Fitch, ungdomarna får hörselskador..."
Hur man bemötte och följde upp protesterna från Abercrombies sida vet jag inte. Om det fanns fog för kritiken vet jag inte heller. De anställda i butiken såg ut att trivas med sitt jobb. Men om A&F tänkte långsiktigt och brett i sin målgruppsanalys redan när de inledde sitt varumärkesarbete så hade de med all säkerhet ett genomtänkt kommunikationsprogram redo att följa upp, bemöta och vända kritiken till något positivt. Oavsett om den var befogad eller ej.
Allt för att bygga ett långsiktigt starkt varumärke och en hållbar affärsverksamhet.
fredag 30 oktober 2009
Mackor som kommunicerar
Till sist en eloge till Systembolaget som har skickat blomstercheckar som ursäkt för fadäsen i kassan förra fredagen (Omvärlden vill in 26/10). Tack.
torsdag 29 oktober 2009
Effekten av ett förtydligande
Varje gång jag har gått förbi denna i mina ögon helt obegripliga "krumelur" mitt i stan har jag undrat över både affärsidé, geografisk placering och målgrupp. Någon entré som har bjudit in till närmare utforskning har jag inte sett till.
Så jag har helt enkelt fantiserat ihop att Obelix ska komma farande från Gallien för att bunkra bautastenar. För vem kilar ner från citylunchen, shoppar ett stenblock och bär med sig...
Så plötsligt en dag när jag går förbi samma plats ser jag ett generöst tilltaget skyltfönster. Bakom detta ett ljussatt showroom med väldesignade marmordiskbänkar och stora väggar fyllda av snyggt skurna varuprover av olika arter av marmor och sten. Borta är det stora, inhägnade stenlagret.
Stenfirma Bror Törners nya ansikte
Inte för att jag aldrig har sett en marmordiskbänk. Jag hade till och med en själv i den lilla 20-talsskolåda som jag bodde i på Söder en gång - på stenåldern. Men efter att ha varit ganska ointresserad av Stenfirma Bror Törner, känner jag mig nu både välkommen och möjligen som en i målgruppen.
Ibland är det skönt med lite välkomnande, kravlös tydlighet och tillgänglighet.
onsdag 28 oktober 2009
Motionsenergi - framtidens el?
Elenergi?
Tillsammans skulle de båda parterna starta ett utvecklingsbolag som tog fram den rätta hårdvaran - Generatorgymet. Vilken affärspotential om de lyckades! Som konsument av en sådan produkt skulle man inte bara betala för att alstra energin, utan även för produkten som man själv bidrar till att producera. De som jobbar extra hårt i roddmaskinen kunde få rabatt.
Tävlingar skulle arrangeras. "Vinn Energimaraton och få en miljövänlig årsförbrukning av villavärme". Kända elitidrottare och företagens VD:ar skulle delta och dra uppmärksamhet till tävlingen och resultaten skulle följas upp i olika kanaler.
Åskan är en annan spännande källa till energi som jag gärna skulle vilja ta del av. I bilen kanske. Hur många blixtar drar en VW Polo på 100 mil?
Från det ena till det andra. Idag har miljöorganisationen Greenpeace dumpat 18 ton brunkol utanför Rosenbad som ett sätt att berätta att de vill någonting. Ett resultat av deras kommunikationsaktivitet är att medarbetare från gatukontoret skyfflat kol med spade och munskydd under dagen för att städa undan efter dem. Eventuell miljöpåverkan finns det ännu inga uppgifter om. Däremot måste jag bara lite försiktigt undra om det är ett bra sätt att kommunicera på? Hur ser målgruppsanalysen av en sådan aktivitet ut?
Nu ska jag gå till gymet och alstra lite energi och sedan ska jag läsa i min nyinköpta bok "Sveriges Bästa PR" av Peter Karaszi. Har precis läst en Spaning från PR-byrån Prime som inspirerade mig att börja läsa boken.
tisdag 27 oktober 2009
Hänsyn till miljön - ett sätt att göra affärer.
I den globala uppvärmningens spår och fenomen som minskande ejderbestånd i Östersjön, växer intresset för produkter och idéer som bidrar till att hushålla med naturens resurser och återställa balansen i miljön. Saabägda Göteborgsföretaget Minesto har uppfunnit en undervattensdrake som utvinner el hur havet genom att ta vara på undervattensströmmar, till exempel i tidvatten. Vattenfall är genom Tonn Energy med och finansierar det uppmärksammade, skotska vågkraftverket Pelamis.
Tidvattenkraftverken Deep Green
På konsumentproduktsidan lanserar Nimbus den första elbåten och två unga, kvinnliga entreprenörer har startat Sveriges första båtskrot. För att minska övergödningen av Östersjön planeras fler latrintömningsstationer i skärgården så att förbudet mot toalettömning i havet kan verkställas. Tvättmedlen har befriats från fosfater och maskindiskmedlet är på gång.
Det bubblar och sjuder av kreativitet, insikter och insatser på miljöområdet. Begrepp som hållbarhet och miljö har blivit honnörsord för företag som vill stärka sin konkurrenskraft och tänker brett i sin målgruppsanalys. Att satsa på miljön i transporter, energiförbrukning, produktutveckling, återvinning, produktval och samarbetspartners är ett sätt att inte bara attrahera kunderna. Företag som agerar grönt kan göra sig attraktiva som leverantör och samarbetspartner lika mycket som arbetsgivare och samhällsaktör i stort. Förutsatt förstås att de berättar om det för sina målgrupper...
måndag 26 oktober 2009
I en annan del av världen
Vill man köpa ett ex av skivan så kan man maila till Viveka. E-mailadressen, liksom bilden, hittade jag på sajten. Alla pengar går till en organisation som jobbar med gatubarn i Dhaka och i Burma.
Omvärlden vill in
Jag fick en 50-lapp på Systembolaget i fredags som hade stora fläckar av bläck på sig. När jag påpekade för kassörskan att sedeln inte såg okej ut fick jag till glatt och trevligt svar att det inte var några problem med sedeln. Eftersom det bar mig emot att sätta mig på tvären med en lång kö av fredagsmysfirare bakom mig - förutom att jag blev osäker, bläckfärgade sedlar är ju ett gammalt fenomen - tog jag emot sedeln och gick till ICA för att handla. Där tog de inte emot den.
Röd av skam och irritation gick jag tillbaka till Systembolaget - den glada och vänliga kassörskan var inte kvar - och fick sedeln utbytt av hennes ersättare. Jag passade på att påpeka för honom att de borde informera varandra bättre om fenomenet bläckfläckiga sedlar, samtidigt som jag konstaterade hur tråkigt det kändes att behöva vara en irriterad kund. Till på köpet en fredagkväll.
Vad jag egentligen vill säga med mitt lilla fredagsdrama - en 50-lapp mer eller mindre är inte livsavgörande för mig, situationen som uppstod kändes däremot inte så rolig - är att alla varumärken, inte minst de med hög svansföring och starka värderingar, har allt att vinna på att ta alla delar av sin kommunikation på allvar -i alla kanaler, med alla sina målgrupper och i stort som smått. Att lyssna på kunden i kassan må för vissa vara en detalj. Men nog så viktig.
Jag är dessutom helt övertygad om, att vad som än ligger bakom ett visst agerande eller problem, så går det till 99,9% att lösa med hjälp av kommunikation.
Japp, jag har skrivit till Systembolagets kundtjänst, så som de själva föredömligt manar till i sina annonser. Hoppas där finns en ivrig själ redo att ta tag i denna kommunikativa utmaning.
torsdag 22 oktober 2009
Bra hela vägen – inifrån och ut
Visst finns det många kända varumärken. Men alla behöver för den skull inte vara starka. Det finns också många duktiga, okända företag som har alla förutsättningar som krävs för att göra sitt varumärke starkt. Det vill säga att inta en position i sina målgruppers huvud. Företag som lyckas med det har kommit en bra bit på väg. Är de dessutom top-of-mind hos alla sina målgrupper, då har de ett starkt varumärke.
Ett konkurrenskraftigt och bra innehåll utgör alltså varumärkets stomme. Ungefär som råvarorna i riktigt god glass, eller som logistikmodellen i ett skickligt distributionsföretag. Sedan måste det självklart finnas ett marknadsbehov att uppfylla.
Företag som uppfyller kriterierna växer, anställer fler medarbetare och anlitar samarbetspartners som bidrar till att bygga och kommunicera företaget. Därtill kommer en rad externa intressenter, som granskar och värderar verksamheten ur olika aspekter: Service, kompetens, värderingar, marknadsföring, hur ser mediabilden ut, har företaget några tankar kring hållbarhet och samhällsfrågor, hur är de som arbetsgivare, hur ser ekonomi och ägarskap ut osv. Här kan innehåll och kommunikation tillsammans uträtta stordåd för varumärket genom att samverka och förstärka varandra.
IKEA är ett tacksamt exempel på företag som har lyckats växa och inta toppositionen hos sina målgrupper, oavsett om det handlar om kunder eller andra intressenter - genom ett konkurrenskraftigt kunderbjudande, tydlig och konsekvent kommunikation, en genomtänkt tillväxtstrategi och levande, starkt förankrade värderingar. Ta bara en sådan sak som att grundaren själv deltar i invigningen av varje nytt IKEA-varuhus, oavsett om det ligger i Tokyo eller Haparanda - ett fullgott exempel på internt och externt varumärkesbyggande.
Starka varumärken är, precis som alla goda ting, tre:
Substans, kommunikation, position.
måndag 19 oktober 2009
Medial i med- och motvind
Bra.
En politiker som har lyckats bra med att bygga både sitt personliga varumärke och sitt parti är Fredrik Reinfeldt. Med sin tillmötesgående och uppriktiga framtoning vinner han sympati som offentlig person, kombinerat med en tydlig politik som även får traditionella vänsterväljare att snegla åt höger.
Skärpning.
Mona Salin, som verkar ha tappat mycket av sin forna ”edge”, mobiliserar med vassa kommunikatörer. Anna Helsén är sedan länge känd för sin kunnighet, tydlighet och proaktivitet. Att hon inte låter sig charmas av trendiga kanaler utan sätter budskapet i centrum är intressant. Speciellt i tider då kanalval i allmänhet och sociala medier i synnerhet fått sådan fokus att man nästan börjar undra om alla verkligen tänker ut ordentligt vad de ska säga - och inte bara var de ska säga det.
Try harder.
När det gäller publika aktiviteter måste de alltid vara så bra att de tål medias granskande blick. Flygbolaget SAS som i helgen garanterade alla inrikespassagerare att vara hemma i tid till Kalle Anka på julafton skulle förmodligen vinna på att tillgodose DN-journalistens antydan om att komplettera garantin med någon form av ersättning till dem som mot alla odds inte landar i tid. Kompensationen skulle också vara ett sätt att visa att de är grundade i sitt löfte och vet vad de talar om.
Konst eller inte - i grunden handlar kommunikation trots allt, och precis som allt annat, om kompetens, verktyg och, sist men inte minst, hårt arbete.